Havnens historie

I den efterfølgende tekst, kan du klikke på billederne for at se dem i en større udgave
Læs mere om Knebel og omegn her på
Molsportalen


Går man tilbage i tiden er KNUDBåL det oprindelige navn for Knebel. Bål betyder udflyttergård eller enkeltgård jf. Dybbøl, som betyder “Dyttis udflyttergård” og Nybøl betyder “ny udflyttergård” osv.
På Molbomål udtaltes KNUDBÅL: “KNÅVEL” og senere på jysk; KNEVEL ( eller på rigsdansk KNEBEL). På samme vis kan mange af områdets øvrige stednavne henføres til historiske betegnelser; f.eks betyder den nærliggende by TVEDås navn; skovrydning.

Videnskabernes selskabs kort fra 1791

Videnskabernes selskabs kort fra 1791

Historisk har området været befolket i tusinder af år, hvilket de mange arkæologiske fund, og også de lokale navne bevidner.æ Navne tilbage i historien, fortæller om slæbesteder, bugter til opankring og skjul, og masser af andre områdebeskrivelser, der nu engang ligger gemt i de gamle navne.
Det er bare at gå på opdagelse i historien, så kommer billederne frem på nethinden, når man står i de mangeartede og smukke landskaber i området.

Knebelbro o. 1915

Knebelbro o. 1915

Den nuværende havn har eksisteret siden 1870’erne, hvor både bro og pakhuset – “Brohuset” – blev etableret til brug for småskibsfarten på Århusbugten.

På samme tid blev der åbnet mindre havne- og broanlæg i Nappedam, Skødshoved, Kongsgårde og Særbæk – broanlægget ved Særbæk er væk i dag, men det var placeret i Begtrup Vig ca. 2 km nord for Kongsgårde.

Knebelvig Bådelaug blev oprettet i 1977, og i 2004 blev den nuværende havn indviet.

Knebelvig som den så ud på kort i 1920

Knebelvig som den så ud på kort i 1920.

Lauget har i dag ca. 100 medlemmer, og der er nu fuldt udbygget med 65 bådpladser ialt.