Seværdigheder på Mols


Velkommen til Danmarks Centrum

AgriDyssen

Agri Dyssen med illustration

Mols har, selvom mange måske ikke er bekendt med det, gennem næsten et århundrede været Danmarks midtpunkt. På en høj lige uden for Knebel, finder du Agri Baunehøj, der er centrumspunkt i det triangulationsnet, der danner baggrund for koordinatsystemet, der igen er grundlaget for bl.a. Matrikelkortet.

Molboerne er stolte af deres område og oprindelse. Der er tilmed skrevet historier om dem, der har gjort dem landskendte. Det har givet anledning til at rejse Molbostøtten, også kendt som Agri Dyssen, hvor illustrationer af nogle af historierne er afbilledet i friser rundt om Obelisken.

Området omkring Knebelbro; Mols Bjerge, byder på en masse oplevelser især omkring naturen og landskabet. Vi ligger lige i udkanten af Nationalpark Mols Bjerge, der er storslået natur skabt af den sidste istid, da store istunger skubbede sten og sand foran sig. Istungerne blev til Ebeltoft og Kalø Vig, og stenene og sandet blev til Mols Bjerge. Rundt om Mols Bjerge ligger en række små charmerende landsbyer med hvert deres særpræg. Den største by er Knebel, der i dag regnes for Mols Bjerges hovedby.

Kalø slotsruin

Kalø slotsruin et dejligt udflugtsmål i skønne omgivelser, der sætter fantasien i sving

Egnen byder på masser af muligheder for at opleve Danmarks geologi og varierede natur, både til fods og på cykel (se mere…På siden Turfoldere, har vi som hjælp og hurtig adgang, lagt links ud til turfoldere, overnatningsmuligheder digitale guides mm.)

Det historiske islæt mangler heller ikke.æ Ikke langt herfra ligger Kalø slotsruin, der også er en del af nationalparken samt et meget yndet turistmål.

Porskær_Stenhus,_forår_2015

Poskær Stenhus – en flot bevaret stensætning, der er et besøg værd

Og rundt i området finder du mere end 100 oltidsgrave, mange med stendysser f.eks. den meget kendte Poskær Stenhus ikke langt fra havnen; en af Danmarks største runddysser.

Dysse 1928

Runddyssen har gennem tiden været et meget besøgt sted, til “selfies”; her 1928 – før fotografiets tid var det malerier og træskærerarbejder

Den menes at stamme fra yngre stenalder omkring år 3000 f. Kr. og har en diameter på 20 m.; citat fra Molsportalen: “Det er et ganske imponerende bygningsværk, hvor de fleste af randstenene vejer over fem tons og dækstenen over gravkammeret alene over 15 tons.”

Læs mere om den på siden om Danske Fortidsminder.

Få hundrede meter fra havnen finder du også Knebel kirke, en romansk bygning opført omkring år 1175, på en bakketop med udsigt over vigen. Kirken har et meget lille tårn, der mere har karakter af at være tagrytter end tårn.
Kirkeskibet og alteret blev i slutningen af 1990’erne udsmykket med en altertavle lavet af af kunstneren Bjørn Nørgaard.

Bjørn

Alteret i Knebel Kirke – designet af Bjørn Nørgård

I Vistoft finder man en af landets højst beliggende kirker med udsigt over både Knebel- og Knebel Vig. En kirke med flotte kalkmalerier.
Møllen i byen er også et stop værd. Møllen blev brugt så sent som omkring 1970, og er en såkaldt hollandsk gallerimølle.

Lige uden for Tved ligger den middelaldergamle Tved Kirke meget smukt, med udsigt over bugten.
Så den kulturelle side kan også tilgodeses, ikke mindst med de mange Gallerier området også byder på.

Når vi nu er ved det kirkelige. Bliv endelig ikke forbavset, hvis du på din tur rundt i de skønne landskaber, pludselig befinder dig på “Herrens Mark” :).Herrens mark